El Lleida Esportiu dedica aquesta setmana, i el pròxim partit al Camp d’Esports, a la conscienciació sobre el TEAF, el Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal. Es tracta d’un conjunt d’afectacions neurològiques, físiques, conductuals i d’aprenentatge causades pel consum d’alcohol de la mare durant l’embaràs que afectarà el nadó de per vida.
El pateix entre un 4 i un 7% de la població mundial, segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut. Cada any neixen, a tota Espanya, fins a 5.000 nenes i nens amb TEAF i es calcula que a Catalunya el tenen més de la meitat dels que han estat adoptats als països de l’Est d’Europa. I és que allà és comú que moltes dones no confirmin el seu embaràs fins al segon o tercer mes de gestació, temps en el que poden haver estat consumint alcohol malgrat que aquell període és el més crític per al desenvolupament correcte del fetus.
Tot i l’aprovació, per part del Senat, el 2019 d’un protocol d’actuació sanitària per als afectats amb TEAF, avui dia aquest trastorn mental continua sense un reconeixement específic per part de la sanitat pública. De fet, és encara tan desconegut com fa quaranta anys ho era l’autisme i molts cops se’l confon justament amb el TEA, el Trastorn de Dèficit d’Atenció o la depressió. Tampoc hi ha suficients professionals mèdics formats en aquests tipus de lesions cerebrals que són irreversibles però totalment evitables.
A Lleida l’associació va de la mà dels afectats amb TDAH i altres trastorns on atenen i donen suport a les famílies amb aquest tipus de diagnòstics de tota la demarcació.